Ljussättning i köket

Att jobba med köksrenovering
March 21, 2019
köksrenovering stockholm
Tips när du planerar ditt kök
May 19, 2019

Köket är central i de flesta familjer. Det är här som det mesta sker. Inte bara matlagning och måltider, men också läxläsning och rent allmänt umgänge. En bra ljussättning är därför grundläggande. Dels behöver du ett allmänt ljus som gör det möjligt att se ordentligt var du än befinner dig i köket. Men även lite mindre, mer begränsade ljuskällor bör finnas med i bilden.

Se vad du håller på med

Vare sig du lagar mat eller läser läxor så är det viktigt att kunna se ordentligt. Det är inte roligt att stå och hacka lök med din egen skugga som skymmer sikten. Satsa därför på ett gott allmänljus som sitter högt upp i taket. Du kanske inte behöver det på sommaren, speciellt inte om du har gott om naturligt ljus i köket. Men en stor del av året är det mörkt, så se till att den lyser upp överallt.

Den allmänna belysningen bör vara varm och rund, den ska inte skära i ögonen utan istället bara ge dig tillräcklig med ljus. De flesta har idag övergett tidigare generationers lysrör, som gav intrycket av att vara i en skolmatsal. Istället är det populärt med en plafond eller kanske spotlights. Tänk på att belysningen kanske ska användas var för sig eller i kombination.

Ljus där du arbetar

Sedan finns det behov av punktbelysning eller arbetslampor. Många tycker om att ha inbyggda ljuskällor under köksskåpen och vid spisen som lyser direkt ner på det du jobbar med. Det samma gäller över matbordet, en lampa så att alla kan se vad de äter sitter alltid rätt. Här måste du dock välja skärm och design noga. Du vill absolut inte att ljuset ska komma i ögonen, det kan förstöra den finaste middagen. Istället ska ljuskällan vara riktad ner mot bordet.

Om du har ett långt matbord kan du med fördel sätta upp två eller flera lampor i samma stil. För det är ju ofta här vid köksbordet som man umgås. Med flera ljusbrytare kan du välja om bara en ska vara tänd. Det kan vara mysigt när du sitter ensam och går igenom räkningarna eller om ni bara är två till middag.

Köksrenovering Stockholm | Snabb offert på nytt kök. 08-124 46 944

Ljus i köket

Det finns alltså många alternativ för att både skapa god stämning och se ordentligt när du arbetar i köket. Välj noga så att du kan skapa just den atmosfär du önskar. Med det stora utbud som finns så är det inget problem att hitta något du tycker om och som fungerar i just ditt kök.Men det är inte bara den vackra naturen som lockar till konferens.